Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Heb ik als ZZP’er ook eHerkenning nodig?

zzper

In 2019 gaan instanties steeds meer gebruik maken van eHerkenning, het opvallendste voorbeeld is dat het UWV per 1 november 2019 eHerkenning verplicht gaat stellen. Is dit nu enkel voor MKB en grote bedrijven noodzakelijk of heeft u als ZZP’er ook eHerkenning nodig?

Elk contact met een overheidsinstantie zal uiteindelijk verlopen met behulp van eHerkenning. In eerste instantie zullen veel mensen denken aan de belastingdienst. Er zijn echter veel meer momenten dat u eHerkenning nodig zul hebben, denk bijvoorbeeld aan:

  • Auto overschrijven bij RDW (minimaal niveau EH3)
  • Opvragen bedrijfsinformatie bij KVK (minimaal niveau EH1)
  • BTW aangifte indienen bij Belastingdienst (minimaal niveau EH3)
  • Parkeervergunning aanvragen bij Gemeente
  • MIA & Vamil aanvragen voor uw auto bij RVO (minimaal niveau EH1)

Ook zonder dat u een groot bedrijf heeft met personeel zult u regelmatig inloggen bij een instantie, deze bieden nu al eHerkenning als optie aan en dit zal steeds meer de enige mogelijkheid worden. Zolang u weinig doet en de administratie volledig heeft uitbesteed kunt u eHerkenning nog enige tijd uitstellen. Dat is dan ook wel het enige wat het is, uitstellen. Uiteindelijk zal in onze ogen 99% van de ondernemers en ook ZZP’ers in Nederland over eHerkenning beschikken.

Kosten van eHerkenning

Afhankelijk van het niveau dat u nodig heeft en het aantal mensen dat de eHerkenning zal gebruiken lopen de kosten op van een paar tientjes tot meer dan honderd euro per jaar.

Welke Leverancier?

U kunt momenteel kiezen uit 6 erkende leveranciers, in onze vergelijker ziet u de tarieven en opties per bedrijf.