Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

De onzin van eHerkenning Compensatie

falen eherkenning compensatie

De overheid zou de overheid niet zijn als ze niet op een belachelijk complexe manier subsidie geven voor de fouten die ze zelf gemaakt hebben. Het grootste probleem is dat het principieel onjuist is dat ondernemers moeten betalen om belastingaangifte te doen. Dat probleem is duidelijk dus werd er een compensatie opgetuigd om ondernemers tegemoet te kopen. Deze compensatie konden ze moeilijk ‘marktbreed’ doen want dan kon iedereen die EH3 had aangevraagd ineens compensatie aanvragen, dus werd er een soort van tussenvorm opgebouwd: EH3-Belastingdienst.

EH3-Belastingdienst á 20 euro per jaar

Bij Reconi is er bijvoorbeeld dus de normale EH3 (á 29,- per jaar) en een EH3-belastingdienst (á 20,- per jaar) die dus onder de compensatieregeling valt. Die speciale variant kan je alleen bij de belastingdienst gebruiken. Iets wat recht tegenover de kern ingaat waar eHerkenning voor bedoelt is:

eHerkenning is een inlogsysteem, waarmee (overheids)organisaties hun diensten veilig online toegankelijk maken.

Niets is dus minder waar, want EH3-belastingdienst zorgt ervoor dat je maar kan inloggen in één systeem. Het hele doel van toegankelijkheid wordt overboord gegooid. Alleen maar omdat men de compensatie regeling wil afbakenen ontstaat er weer een brei aan nieuwe diensten en regels waar werkelijk waar NIEMAND bij geholpen is.

Bureaucratie ten voeten uit

Als je je zelf gaat verdiepen in eHerkenning wat wij voor deze site hebben gedaan, moet je soms huilen bij wat er allemaal uit een doelstelling ontstaat. YourEurope heeft als doel om alles makkelijker, toegankelijker en veiliger te maken voor gebruikers. Dit soort uitzonderingen, regelingen / compensaties en subsidies slaan helemaal de plank mis. Het heeft niets meer te maken met de kern waarom eHerkenning er überhaupt is. En als land lopen wij natuurlijk ook weer braaf voorop met de eHerkenning. Kijk wat we ervoor terug krijgen:

  • 100en (of 1000en?) ambtenaren die dit product moeten opzetten, onderhouden & managen. Waarom? Vele andere landen doen er nog niets aan!
  • Geen enkele blije ondernemer ( lees de reviews maar door ). Dit wordt gezien als een enorme administratieve last.
  • Veel kosten & extra administratieve lasten voor ondernemers, wat maar soms compensabel is.
  • Kleine ondernemers worden NIET gecompenseerd, maar eigenlijk grote ondernemers ook niet, want die hebben vanzelfsprekend meer nodig dan alleen toegang tot de belastingdienst. Dus die komen niet in aanspraak voor compensatie.

Om te janken