Elke dag krijgen we op deze site wel 1 ster-reviews binnen van alle mogelijke leveranciers van eHerkenning in Nederland, er lijkt geen positieve uitzondering of goede leverancier te zijn, de reviews zijn echt, gaan diep en geven echte gebruikerservaringen weer. Het zijn niet zoals je wel eens hoort alleen de ‘klagers’ die langskomen, het zijn volledige cases met feiten / problemen en waardeloze service van de eHerkenning leveranciers in Nederland. Het enige waar we soms over twijfelen qua nep-reacties zijn de positieve cases, waarbij NOOIT in detail iets wordt besproken, maar wat altijd gaat over ‘ik vond de dienstverlening fantastisch! 5 sterren!’ Afijn, zo vaak komen we ze niet tegen..
De eHerkenning structuur
De duizenden ambtenaren die werken bij of rond eHerkenning zelf werken hebben maling aan deze mening van ondernemers, als je alle verslagen en notulen leest van de besturen achter eHerkenning worden deze problemen nooit besproken. Misschien komt dat wel omdat diezelfde leveranciers onderdeel uitmaken van het strategisch en tactisch beraad van eHerkenning in zijn geheel, het zijn de leveranciers zelf die het hier dus mede voor het zeggen hebben:
Hoe lost eHerkenning vervolgens deze waardeloze ratings op?
Dus het hele internet staat vol met negatieve reviews? Hoe los je dat op: Jawel.. Door zelf een rating service te lanceren.. De meest ondoorzichtige rating service op aarde volledig tegen alle richtlijnen van het ACM in. Het is volledig ondoorzichtig van wie de ratings komen, het is niet te controleren of dit echt of nep is en dus indirect kunnen de leveranciers via de bestuursfuncties hier invulling aan geven. Je zit gewoon naar een rookgordijn te kijken van een overheidsdienst die zichzelf in stand wil houden…
Een bedrijf als Digidentity met meer dan 3 sterren!?!?
Beoordeel zelf wat jij gelooft: Google. Trustpilot en de Reviews op deze site of de rating van de overheidsdienst zelf. Hier wat voorbeelden om een idee te geven.
Bron: Trustpilot.nl
Bron: Trustpilot.nl
Bron: eHerkenningvergelijker.nl
Bron: eHerkenningvergelijker.nl
Bron: Google.nl
Bron: Google.nl
En nu?
Tsja er zal weinig gebeuren, niemand die deze diensten in de gaten houd of geen krant die over zoiets saais als eHerkenning schrijft… De formule van eHerkenning van – we gooien op iedere rating 2 bonuspunten – kan daardoor lekker voortbestaan met als enige slachtoffers: De ondernemers van Nederland.
Wij namen een aantal maanden geleden een bedrijf over dat deze site – eHerkenningVergelijker.nl – in de portfolio had, wij zijn ondernemers die meestal pakketten aan sites opkopen, opknappen en vervolgens kijken of er nog mogelijkheden zijn met de overgenomen sites. Dus moesten we ons ineens verdiepen in deze overgenomen portal en dus ook het fenomeen eHerkenning.. En wat we tegen kwamen was echt… euh.. een gedrocht.
Waarom eHerkenning er is en er ook moet zijn
eHerkenning is er oorspronkelijk om de Europese doelstellingen van Your Europe op te volgen en communicatie tussen bedrijven en voornamelijk bedrijven en overheden op Europees niveau makkelijker en vooral ook veiliger te maken. Iets wat vanzelfsprekend ook nodig is, maar wat zeer stroperig, onnodig complex en duur in Nederland in de praktijk is gebracht.
Natuurlijk moet deze communicatie op orde zijn, dus we zitten met de introductie van eHerkenning misschien wel gewoon de goede stappen. Maar Nederland heeft het privaat proberen op te lossen, er zijn 6 leveranciers gekozen die van de dienst die zij nu voor de overheid realiseren in een moeilijke situatie zitten: Ze moeten een product aanleveren aan bedrijven waar bedrijven helemaal niet op zitten te wachten. Ze verdienen er blijkbaar weinig aan / of proberen zo veel mogelijk marge te maken waardoor de klanten niet de hoogste prioriteit hadden en de ratings vrijwel altijd negatief zijn… Op dit vlak lijkt marktwerking toch goed mis te zijn gegaan. Dat komt mede door de complexiteit, het feit dat je eigenlijk geen kosten mag rekenen voor belastingaangiftes en het feit dat het een digitale dienst is van de overheid. ( De overheid is hier zoals wellicht bekend slecht in )
De verkeerde keuzes op een rij
#1 – De veiligheidsniveau’s zijn onnodig
Er zijn bijvoorbeeld allerlei verschillende veiligheids- niveau’s in de markt gezet waaronder een compensatie niveau van de belastingdienst. Wat alles verschrikkelijk onoverzichtelijk heeft gemaakt, het was echt 100x beter geweest als er maar één veiligheidsniveau was geweest. Namelijk niveau 3. Iets wat nu langzaam de standaard aan het worden is. Dat had zo ontzettend veel ellende gescheeld maar nu zitten dus de bedrijven met de gebakken peren: Ze moeten zich inlezen, ze moeten dit ‘begrijpen’ en ook moeten ze hier nog eens voor betalen.. Terwijl het eigenlijk maar om één ding gaat: Vertrouwd en eenvoudig inloggen.
Nu bestaan er de volgende niveau’s: 1, 2, 2+, 3, 3-belastingdienst-only en 4
#2 – De beschamende compensatie regeling
In een ander artikel hebben we het ook al aangepakt, maar de eHerkenning compensatie regeling heeft eigenlijk alles kapot gemaakt. Een hele nieuwe categorie toevoegen omdat je als overheid bang bent om teveel te moeten compenseren? Hoe kom je erbij, wie heeft deze beslissing gemaakt? Je moet je door 24 hoepels bewegen om deze compensatie te krijgen, en heb je dat gedaan, dan heb je een vorm van eHerkenning waarmee je ALLEEN maar kan inloggen op de belastingdienst…. PRECIES iets wat juist NIET de doelstelling van eHerkenning was. (Zie je de hoofdletters? Dit maakt ons oprecht boos.. )
#3 – Bij de leveranciers lijkt er ook iets goed mis te gaan
De leveranciers mogen blij zijn als ze weg komen met ’twee ster’ ratings van gebruikers. Ze lijken ook deze dienstverlening echt op het laagste niveau weg te zetten… Als er voor een bedrijf op een product geen marge wordt gemaakt ( waarschijnlijk dit dus ) dan gaan ze het proberen volledig te automatiseren, en dat met de complexiteit van de overheid.. Het is moeilijk in te schatten wat er precies aan de hand is op dit front. Het lijkt er gewoon op dat deze 6 leveranciers gemiddeld gezien de bedrijven die deze diensten MOETEN afnemen in de kou laten staan.
Ben je een leverancier of werk je bij een leverancier en zie je dit toch echt anders? Laat dan even een reactie achter!
#4 – Waarom loopt Nederland voorop met deze Europese wetgeving?
Het mag duidelijk zijn dat Nederlandse bedrijven niets aan eHerkenning hebben, sterker nog: het benadeeld Nederlandse bedrijven ten opzicht van buitenlandse concurrenten. Ze moeten betalen, ze moeten zich inlezen, ze moeten diensten afnemen van veelal slechte leveranciers en waarvoor? Zodat ze de belasting goed kunnen invullen? Tsja..
Vele andere landen hebben nog niets gedaan aan deze Europese regelgeving, die wachten rustig af en leren van de fouten van anderen voordat ze de boel goed optuigen!
#5 – Als het fout gaat, en je ‘moet’ belastingaangifte doen, wie is dan het slachtoffer?
Altijd weer de ondernemer..
Hoe nu verder met eHerkenning
Niemand praat en schrijft (op deze zeldzame uitzondering na) over eHerkenning. Het is iets wat waarschijnlijk jaren lang op dit niveau zal door blijven etteren totdat het te ver gaat en iemand bij de overheid ineens zegt: Dit moet compleet anders, laten we het een nieuwe naam geven en opnieuw proberen.
Wat in ons opzicht de beste strategie voor de toekomst van eHerkenning kan zijn:
Ga ZEER snel over naar één ( max 2 ) veiligheidsniveau’s die toekomst-proof zijn. Eentje moet de standaard worden zodat ondernemers ed. zich niet meer hoeven in te lezen.
Stop die belachelijke compensatie regeling en dat rare Niveau 3- belastingdienst.
Ga van 6 leveranciers naar maximaal 3 leveranciers en zorg dat deze 3 leveranciers beter aansluiten op de wensen van bedrijven. Test ze zelf maar eens allemaal achter de schermen goed uit. Zorg er ook voor dat deze partijen ook iets meer marge kunnen maken zodat ze betere diensten kunnen aanleveren. Deze dienst zou eigenlijk gratis moeten kunnen zijn voor bedrijven of toch wel voor een lagere maandelijkse prijs dan nu het geval is. Dat zou haalbaar zijn door bijv. de standaard gratis te maken en alles erop en eraan ( zoals bijv. KPI certificaten) wel kosten aan te verbinden en deze alleen maar te laten leveren door deze 3 partijen.
Er moet in ieder geval iets gebeuren, gezien dit oersaaie onderwerp werd het ook eens tijd dat hierover geschreven werd. We hopen dat dit de duizenden ondernemers die nu tijd aan het verspillen zijn doordat ze moeten lezen of ze veiligheidsniveau 2, 2+ of 4 moeten hebben uiteindelijk helpt!
De overheid zou de overheid niet zijn als ze niet op een belachelijk complexe manier subsidie geven voor de fouten die ze zelf gemaakt hebben. Het grootste probleem is dat het principieel onjuist is dat ondernemers moeten betalen om belastingaangifte te doen. Dat probleem is duidelijk dus werd er een compensatie opgetuigd om ondernemers tegemoet te kopen. Deze compensatie konden ze moeilijk ‘marktbreed’ doen want dan kon iedereen die EH3 had aangevraagd ineens compensatie aanvragen, dus werd er een soort van tussenvorm opgebouwd: EH3-Belastingdienst.
Bij het aanvragen van eHerkenning is het belangrijk goed te bewijzen wat uw identiteit is. Het eherkenningsmiddel is namelijk vergelijkbaar met een identificatiemiddel. Afhankelijk van de complexiteit van uw aanvraag kan dit even duren. De meeste aanvragen worden echter binnen maximaal 3 werkdagen verwerkt. Hieronder bespreken we per niveau wat je nodig hebt om de aanvraag in te dienen.
Na klachten van ondernemers heeft de belastingdienst besloten om 24 duizend ondernemers uitstel te geven voor eHerkenning. Dit uitstel is tot 1 juli om het verplichte eHerkenning aan te schaffen. Het gaat hier om ondernemers met een B.V. die zelf loonaangifte doen via de website van de belastingdienst.
Het overgrote deel van de ondernemers besteedt het doen van dergelijke belastingzaken uit aan hun boekhouder. Voor eenmanszaken geldt dat zij kunnen blijven inloggen met DigiD. Ondernemers zijn ontevreden dat zij door de overheid met verplichte kosten worden opgezadeld om hun aangiften te kunnen doen. De kosten van eHerkenning zijn ongeveer €40 tot €50 per jaar per persoon die er gebruik van gaat maken.
Hoewel eHerkenning al lange tijd beschikbaar is zullen veel bedrijven dit pas aanvragen zodra ze het echt nodig hebben. Daar ligt helaas een probleem, de aanvraag kan namelijk lange tijd, soms meerdere weken, in beslag nemen.
Indien er een loonaangifte moet worden ingediend kan dit niet oneindig worden uitgesteld en zitten bedrijven dus in een benarde situatie. Bij veel leveranciers is het weliswaar mogelijk een spoedprocedure aan te vragen maar met de huidige drukte is een snelle levering niet altijd gegarandeerd.
We zien dan ook bij diverse leveranciers klachten over de lange levertijden binnenkomen. Met name over Reconi komen er momenteel veel klachten binnen en wachten vele klanten al 3 weken of meer.
Vanaf vandaag is het UWV enkel nog te gebruiken met eHerkenning. Althans, dat geldt in eerste instantie voor een deel van de bedrijven. Het UWV sluit namelijk de UWV-accounts in fasen af. Dat betekent dat de harde deadline van vandaag in eerste instantie voor kleinere gebruikers zal gelden en in fasen voor alle bedrijven geldig wordt.
Het lijkt er op dat veel bedrijven de aanvraag van eHerkenning zoveel mogelijk uitstellen. Ondanks dat deze harde deadline er al ruim een jaar aan zit te komen zijn er nog veel bedrijven die geen eHerkenning hebben. Gisteren heeft het UWV dan ook de noodklok geluid. De organisatie gaf in een persbericht aan dat slechts 18,6% van de bedrijven een keer met eHerkenning heeft ingelogd.
Het probleem van het aanvragen op het laatste moment wordt
duidelijk als we naar reacties via Twitter kijken. De aanvraag duurt namelijk
regelmatig langer dan verwacht, zo zien we dat zelfs de beloofde 15 dagen soms
niet wordt gehaald
Op 1/10 eHerkenning aangevraagd bij #kpn. Zou binnen 15 dagen geleverd worden. Vele mails en wachttijd verder nog geen uitzicht op wat dan ook. Mogelijk loop ik nu subsidieaanvragen mis! Zijn er meer mensen die hier last van hebben? Wat gaat @KPNwebcare hieraan doen? #service
Ach Karin, ik kom met DigiD altijd makkelijk binnenkomen. Maar heb je het wel eens geprobeerd met E-herkenning? Voordat je dat geregeld hebt, ben je 2 maanden verder….
Over 30 dagen bereiken we de harde deadline van 1 november 2019 waarop het UWV enkel nog zal werken met eHerkenning. Bedrijven die willen inloggen op de website van het UWV zullen over een geldig eHerkenningsmiddel moeten beschikken.
Ondanks dat ruim 200.000 bedrijven al eHerkenning hebben
aangevraagd zijn er ook nog veel bedrijven die wachten tot het laatste moment.
Op zich niet zo’n gekke gedacht ware het niet dat de aanvraag soms dagen tot
enkele weken kan duren. Dergelijke vertragingen kunnen met een mogelijke piek
in aanvragen in de loop van oktober 2019 nog verder oplopen.
We zien dat zowel eHerkenning leveranciers als ook instanties zoals het UWV steeds meer naar buiten komen met de roep naar bedrijven om de aanvraag op tijd te doen.
De tarieven van eHerkenning verschillen per leverancier maar ook per niveau. Elke aanbieder kiest eigen tarieven per eherkenningsmiddel. Het loont daarom goed om vooraf te vergelijken, afhankelijk van welk niveau er nodig is blijkt een andere leverancier goedkoper.
Goedkoopste leverancier van EH1
Wie niveau EH1 nodig heeft kan al voor €5 terecht bij zowel
Connectis als Z Login. Het betreft hier een abonnement van één jaar. Het
allergoedkoopste is het om gelijk voor 3 jaren een abonnement te nemen. Bij
Connectis krijg je bij 3 jaar namelijk nog eens 20% korting en komt het
jaartarief uit op €4 voor EH1. Connectis biedt dus het goedkoopst EH1 aan.
Goedkoopste leverancier van EH2 (+)
Bij niveau EH2 en EH2+ liggen de tarieven redelijk dicht bij
elkaar, dit kost overal net onder of net boven de €20 per middel per jaar. Het
goedkoopste aanbod van EH2 vinden we wederom bij Connectis, dit kost slechts
€17 per jaar. EH2+ is het goedkoopst te verkrijgen bij KPN voor €20 per jaar. Wie
gelijk voor 3 jaar een abonnement wil afnemen kan ook weer goed bij Connectis
terecht, dit bedrijf geeft namelijk 24% korting bij afname van EH2 voor 3 jaar
en 13% korting bij EH2+ voor 3 jaar. Een abonnement van 5 jaar is ook mogelijk,
zo geeft Reconi maar liefst 44% korting bij afname van EH2 voor 5 jaar waardoor
de prijs per jaar op €10 uitkomt, voor EH2+ geldt een korting van 42% waardoor
de prijs per jaar tot net onder €14 duikt.
Connectis is het goedkoopste voor een periode van 3 jaar,
wie gelijk 5 jaar vooruit wil betalen vindt het laagste tarief bij Reconi.
Goedkoopste leverancier van EH3
Bij het meest populaire niveau EH3 liggen de tarieven erg
dicht op elkaar, dit varieert van €41 tot €45 per jaar. Ook hier kijken we dus
met name naar de abonnementen voor de langere duur, 3 en 5 jaar, om zo tot de
goedkoopste keuze te komen.
abonnementsduur:
1 jaar
3 jaren
5 jaren
Connectis
€45
€90 (€30/jaar)
n.v.t.
Digidentity
€41
n.v.t.
n.v.t.
KPN
€45
€100 (€33,33/jaar)
€150 (€30/jaar)
Quo Vadis
€45
€115 (€38,33/jaar)
n.v.t.
Reconi
€43
€99 (€33/jaar)
€149 (€29,80/jaar)
Z Login
€45
€95 (€31,67/jaar)
n.v.t.
Goedkoopste EH3 abonnement 1 jaar: Digidentity
Goedkoopste EH3 abonnement 3 jaar: Connectis
Goedkoopste EH3 abonnement 5 jaar: Reconi
Goedkoopste leverancier van EH4
De tarieven van EH4 liggen bij maar liefst vier aanbieders op exact €45 per jaar. Alleen KPN en Digidentity rekenen een hoger tarief van respectievelijk €55 en €72 per jaar. Voor één jaar vragen Connectis, Quo Vadis, Reconi en Z login dus hetzelfde (goedkoopste) tarief. De kortingen bij afname van meerdere jaren maken Connectis echter de goedkoopste aanbieder. Dankzij een korting van 33% kost het EH4 middel bij Connectis €30 per jaar (bij afname van 3 jaren).
De zes Nederlandse eHerkenning leveranciers bieden in de basis een erg vergelijkbaar product aan. Elk niveau eHerkenning moet aan strenge eisen voldoen en daardoor zijn de diensten zeer gelijkwaardig. De leveranciers onderscheiden zich echter toch op meerdere punten zoals tarieven en methode van inloggen.
De tarieven verschillen sterk. Zowel in de basis verschillen
de tarieven sterk. Echter ook de mogelijkheid om gelijk voor 3 of 5 5 jaar vast
te leggen en daarmee een flinke korting te ontvangen is niet bij elke
leverancier aanwezig.
De methode van inloggen verschilt ook per leverancier. Er
worden drie verschillende verificatie methoden gebruikt, dit zijn SMS,
Responder en App. Via één van deze drie methoden kun je beveiligd inloggen bij
de leveranciers van eHerkenning. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur kan
dit een doorslaggevende reden zijn om een bepaald bedrijf te kiezen.
Naast deze twee specifieke onderdelen waarop bedrijven zich
onderscheiden is het niveau van de klantenservice nog een belangrijk aspect. Op
papier kennen deze leveranciers een goede bereikbaarheid, de
gebruikerservaringen zullen uitwijzen welke bedrijven in de praktijk het beste presteren.